Dynamis: Ook aan de randen van Nederland zijn te weinig woningen beschikbaar

Dynamis: Ook aan de randen van Nederland zijn te weinig woningen beschikbaar

Geschreven door Rogier Weck op 24 oktober 2019

Dynamis: Ook aan de randen van Nederland zijn te weinig woningen beschikbaar

In gemeenten als Delfzijl, Kerkrade, Coevorden en Den Helder is sinds het afgelopen kwartaal sprake van schaarste op de woningmarkt. Jarenlang waren er in dit soort gemeenten nog voldoende woningen te koop, maar inmiddels hebben woningzoekers hier ook moeite met het vinden van een geschikte woning.

Dit blijkt uit de twaalf regiorapportages Sprekende Cijfers Woningmarkten Q3 2019 die Dynamis vandaag heeft gepubliceerd.

Aanboddaling kwam later op gang

Het herstel op de woningmarkt aan de randen van Nederland werd na de crisis relatief laat ingezet. Het hoogtepunt van het aanbod werd in de meeste gemeenten omstreeks 2015 bereikt, terwijl landelijk de aanbodpiek al drie jaar eerder plaatsvond. Door dit late herstel was het aanbod lange tijd ruim voldoende om in de woningvraag te kunnen voorzien, maar ondertussen is de concurrentie om de beschikbare woningen ook hier opgelopen.

Sterkste aanboddaling in provincie Groningen

De sterkste aanboddaling heeft in de provincie Groningen plaatsgevonden, in deze provincie staan maar liefst een derde minder woningen te koop dan een jaar geleden. Ook in Friesland, Drenthe en Zeeland zijn sterke aanboddalingen genoteerd. Deze regio’s maken een inhaalslag na het later ingetreden herstel op de woningmarkt.

Schaarste leidt tot verminderde verkoopdynamiek

Omdat de nieuwbouw de vraag niet kan bijbenen, wordt het aantal keuzemogelijkheden voor woningzoekers steeds beperkter. Het gebrek aan geschikte woningen leidt tot hevige concurrentie, waardoor steeds minder zoekers een woning kunnen kopen. In steden als Eindhoven is dit het geval, maar inmiddels is ook in gemeenten als Almelo, Emmen en Venlo de verkoopdynamiek teruggezakt naar het niveau van 2016.

Bekijk regionale rapporten

Bekijk de infographic

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie